SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
IF Kville
Glädje, Gemenskap, Utveckling, Trygghet - För alla

Tränarmanual

Introduktion

Denna manual är tänkt som hjälp för tränare att planera sin verksamhet i gruppen och vem man vänder sig till i olika frågor.

Har ni förslag på något som ni vill ändra på, eller som bör vara med i manualen, är det bara att höra av er till:

Huvudansvarig Tränar Coach, Alfrida: alfrida.kilvik@gmail.com 

Medlemmar
Alla intag av nya medlemmar går genom kansliet (hänvisa till hemsidan vid förfrågningar). Vi har förtur där föräldrar kan tänka sig vara tränare, om behovet finns.
När någon slutar i gruppen anmäler ni detta till kansliet så tar vi bort medlemmen från registret.

Funktioner i gruppen

Det är en fördel om ni kan bestämma tydliga roller mellan och under passen:

Alla tränare: 

  • Före träning: skapa träningspass med hjälp av material i DropBox och stöd från IF Kvilles Tränar-Coacher. Själva träningen lägger ni själva upp till gruppen. Alla tränare skall veta vem som deltar och vad som görs på alla pass, minst tre veckor framåt. Alla tränare skall ha tillgång till DropBox. Där finns en mapp för er grupp samt en hel del hjälp om träning och material av hög kvalitet tillgängligt.
    Tänk på att kopiera filer till er egen grupp-mapp innan ni ändrar dessa. Ni får alltså endast ändra i era egna filer.
  • På träningarna: heja på aktiva och skapa bra energi och engagera närvarande föräldrar i varje pass
  • Administration: Lägg in kommande träningar i kalender, se till att rätt medlemmar finns i SportAdmin, registrera närvaro i SportAdmin och gör anmälningar till tävlingar och läger i god tid
  • Tävlingar: Hjälp till när gruppen gemensamt åker på tävlingar


Gruppmedel
Alla grupper i Björlanda har gruppmedel om 100 kronor/år för varje betalande medlem i gruppen. Denna peng kan användas valfritt på det vis tränarna tycker gagnar gruppen bäst. De flesta grupper använder idag pengen till avslutning eller annan gemensam aktivitet med exempelvis korvgrillning. Man kan inte spara pengar till nästkommande år.


Träning
IF Kville bedriver träning i Björlandahallen (7-14 år) samt Friidrottens Hus/Slottsskogsvallen (15 år och äldre). Alla grupper sköter närvarohanteringen själva, självklart med stöd från kansliet.

För att komma in i Björlanda hallen behövs passerkort som tillhandahålls av kansliet.


VIKTIGT: Ställer ni in någon träningstid måste man anmäla detta till kansliet senast en vecka innan träningen, annars får vi betala en hög straffavgift.

Vi hjälps åt att plocka in och hålla i ordning i hallen och förråd. Saknar ni något får ni gärna maila om detta till IF Kvilles kansli.


Träningsläger

Vi har ett progressionstänk i föreningen när det gäller träningsläger som ser ut såhär:
7-10-åringar åker på dagläger. Lägret anordnas av grupperna själva.
11-12-åringar åker på tvådagarsläger med 1 övernattning. Lägret anordnas av grupperna själva.
13-14-åringar åker på läger en långhelg. Lägret anordnas av grupperna själva med visst stöd av kansliet.
15 åringar har ett 7 dagarsläger. Lägret anordnas av grupperna själva med visst stöd av kansliet.
17-18 åringar har 9 dagarsläger. Lägret anordnas av föreningen i samråd med tränarna.
Elit (från 19 år) åker på läger med bästa träningsmöjligheter. Lägret anordnas av tränarna och aktiva med stöd från kansliet.


På alla läger upp till 18 år åker ledarna med kostnadsfritt då kostnaden läggs på de aktiva. En riktlinje är att ha en tränare per sju aktiva.

Självklart bistår alltid kansliet med hjälp när så önskas.


Tävling

Det är gruppen själva som bestämmer i vilken omfattning man åker på gemensamma tävlingsresor. En del grupper, de äldre, åker på ca 2-4 tävlingar/år tillsammans. De yngre omkring 1-2/år.


Tävlingar hittar ni på: http://www.friidrott.se/


Man får tävla så ofta man vill på arenatävlingar och IF Kville står för anmälningsavgiften - så länge anmälningar görs före tävlingens sista anmälningsdag.

Alla tävlingsanmälningar mailas gruppvis till: kansli@ifkville.se 


Vid efteranmälan betalas hela startavgiften av den aktives föräldrar. Viktigt att tränare är medvetna om detta och meddelar föräldrarna innan efteranmälan görs.


Om man inte kommer till start, och inte anmält sjukdom/skada till kansliet, får man också stå för tävlingsavgiften själv.

Vi har en gräns för antal grenar/dag och den ligger på tre samt 5 grenar/2 dagar. Dessa gränser kan undantas för äldre aktiva i samråd med sin tränare. 

Anmälan görs senast 3 dagar innan tävlingsanmälan går ut till: kansli@ifkville.se 

Till SM tävlingar kvalar man via resultat.


Antal tränare på tävlings- och träningsresor

Varje grupp får kostnadsfritt skicka med en tränare per sju aktiva, om inte annat överenskommits med sportchefen. Detta gäller t ex träningsläger och tävlingsresor utanför Göteborg.


Utbildning

Vi anordnar utbildning inom klubben, men självklart vill vi att ni går den utbildning som finns för den åldersgrupp man tränar.


Utbildningarna är: Friidrott 7-10 år, Friidrott 10-12 år, Friidrott 12-14 år

Ovan kurser arrangeras i Göteborg av: ucvast.se – meddela sportchef om ni vill gå en utbildning.


Det en utbildning för tränare verksamma i 14-17 års åldern samt en juniortränarutbildning kallad Certifierad Coach. 14-17 års utbildningen arrangeras av SISU Idrottsutbildarna och Certifierad Coach utbildningen är det SFIF (friidrott.se) som håller i.


Som tränare får man gå alla kurser gratis och vi uppmuntrar att alla går kurser. Det är lärorikt och roligt, sen träffar man tränare i andra föreningar också vilket är både roligt och lärorikt 


Klubbkläder

Upp till 10 år tycker vi det räcker med att tävla i IF Kvilles T-shirt. Tävlar man mycket eller absolut vill ha Kvilles tävlingskläder och/eller overall så går det naturligtvis utmärkt att köpa.


Vi har klädprovning och beställning några gånger/år och om detta mailas det ut till alla tränare samt meddelas på hemsidan. Förslag gällande underhåll, inköp och förslag till förbättringar i Björlandahallen (Maila förslag till sportchef@ifkville.se)Kontaktuppgifter

Sportchef (träning, tävling, lager, material, utbildning)
Peter J. Karlsson
072-450 33 33
sportchef@ifkville.se


Kanslist
(ekonomi, administration, medlemsregister, tävlingsanmälan, halltider)
Vakant

072-530 66 66
kansli@ifkville.se

 
Samarbetspartners